Mindfulness påverkar ditt välbefinnande
och därifrån din produktivitet.

Så kan mindfulness hjälpa dig och din arbetsplats

Känns varje dag som en enda röra av stökiga projekt, stress och negativa tankar? Med hjälp av mindfulness kan du vända de dåliga trender som uppstår när du förväntas vara tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Att vi stressar mer och mer på jobbet är glasklart. De korta sjukskrivningarna ökar med 10 procent – årligen. Stress och arbetsrelaterad psykisk ohälsa är den största boven, visar siffror från Arbetsmiljöverket. Förutom att individerna blir lidande slår ohälso- och frånvarotalen också skoningslöst mot företagens produktivitet och resultat.

Pierre Coder, kursledare och grundare av Mindfulness At Work  lär ut mindfulness på arbetsplatser,  till ledningsgrupper, lärare på skolor samt hos idrottsklubbar  som ett sätt att vända den nedåtgående spiralen och få ett bättre klimat och mer medvetet fokus i vardagen.

– Vi behöver släppa tron på att det ligger något positivt i att ha många bollar i luften. Tvärtom vad många tror så handlar det mindre om manligt eller kvinnligt beteende  utan mer om ett beteende om tron att man är mer effektiv då.

Du lär ut mindfulness som kan hjälpa företag och organisationer till bättre produktivitet. Hur då?

– Vad det egentligen handlar om är bli lyckligare  och att finna mer medvetenhet om oss själva och  på det sättet släppa våra undermedvetena impulser på att reagera på allting onödigt – och att distansera oss ifrån distraktioner .Våra hjärnor är i behov av kontinuerliga pauser och ”reality checks.” Det är därför många går till gymmet och springer: för att rensa hjärnan och slappna av. Mindfulness handlar om samma sak, menkanske mer om att göra oss uppmärksamma på hur våra tankar påverkar oss. Detta blir viktigare när kulturen vi lever i blir allt mer digitaliserad och vi tar emot information i en allt snabbare takt. Precis som datorer blir även vi slöa efter en tids informationsbearbetning, och då krävs en omstart.

Hur funkar det, rent konkret?

– Mindfulness är i teorin väldigt enkelt. Men det enkla kan också vara det svåra. Hur många har t,ex någon gång i sitt liv valt att möta sig själv i tysthet – utan vare sig tv, telefon, internet eller människor runtomkring. Det händer något väldigt intressant när vi möter oss själva  – som många av oss är rädda för – men som kan helt och hållet förändra vår syn på oss själva och inte minst öka vår förståelse för andra. Det finns också mängder av övningar du kan göra för att bli mer närvarande i nuet. Observera din andning, känn din plats i rummet, notera dina omgivningar. Använd dina sinnen!

Vilka företag och människor gynnas av att erbjuda mindfulness?

– Ja svaret kanske är klyschigt – men det är faktist: Alla. Morgondagens ledare har mindfulness på schemat. Det kanske inte kommer heta just ”mindfulness”, men hur vi hanterar medarbetarnas hjärnor kommer alltid vara en hygienfaktor. Det här är inte en fluga, utan en lika självklar aspekt av företagshälsa som fysiska åkommor. Mindfulness är  i grunden släkt med psykoterapin – men med dig själv i längden som handledare.

5 tips från Pierre Coder: Så för du in mindfulness i din vardag.

  • Tag reda på vad Mindfulness är och vilka övningar som finns – det behöver i längden inte bara vara sittande meditation t.ex. Gör dig och andra medvetna om att det inte är en skojig filosofi – utan ett vetenskapligt bevisat verktyg för att minska stress och öka medvetenhet och lycka.
  • Pröva träna Mindfulness dagligen i en månad – om än så kort stund som 5 min per gång.
  • Vi är många duktiga på att ”checka in på Facebook – men hur ofta ”checkar vi in med oss själva. Använda mindfulness som att checka in före möten, när du växlar från jobb till hemmet. När du sitter i bilen på parkeringen precis innan du skall träffa någon. Känner du bordet, stolen och soffan? Var har du dina tankar? Kan du släppa intrycken från förra mötet? Vi är närvarande cirka 30 procent av mötestiden. Om du ”checkar in” blir du mer fokuserad och kan få upp den siffran till 60-70 procent.
  • Informera dig själv och andra i din omgivning vikten att distansera dig från allt som blinkar, tjuter och stjäl din uppmärksamhet i det du behöver göra just nu.
  • Ta in en coach som hittar naturliga pauser för dina medarbetare under arbetsdagen och hjälper er att få igång rutinen med en mindfulness-rast. Mindfulness At Work erbjuder praktiska föreläsningar och kurser för att hjälpa dig, ditt företag, din skola eller förening att lära dig mer och komma igång.

Framgång är inte nyckeln till lycka. Lycka är nyckeln till framgång. När vi förstått detta är det lättare för oss att verkligen hitta tillbaka till det som är viktigt i livet.

Mindfulness at Work erbjuder ett antal väldokumenterade övningar, utformade av Jon Kabath- Zin, Professor emeritius i medicin, och grundare av the Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society vid University of Massachusetts Medical School.
Dessa övningar används med stor framgång runtom i världen på arbetsplatser, sjukhus och av idrottsklubbar, som ett effektivt sätt att minska stress och öka fokus hos deltagarna, oavsett förutsättningar.

Mindfulness handlar om att vakna intill nuet – ingen annanstans.

Ja tack, jag vill gärna ha mer information

Fokus & medveten närvaro

”Min definition av Mindfulness innebär att dagligen praktisera uppmärksamhet genom medveten sinnesnärvaro, med omtanke och vänlighet.”

Pierre Coder

Boka en praktisk träff med mig ute hos er.

© Copyright - Mindfulness at Work